O modalitate de frauda la care o companie poate fi expusa este aceea prin care un angajat fura numerar prin directionarea catre sine a platilor efectuate de un client si apoi ascunde acest lucru prin directionarea platilor efectuate de un alt client pentru a stinge creanta initiala, intr-un proces continuu.
Acest lucru este greu de descoperit fiindca la o analiza a creantelor nici una nu va aparea ca fiind cu scadenta depasita.
Cel mai mare risc pentru acest tip de frauda apare atunci cand un singur angajat gestioneaza procesul platilor intr-o companie si lucru acesta este cel mai intalnit in firmele de dimensiuni mai mici, unde nu exista posibilitatea angajarii de persoane diferite care sa faca platile si respectiv inregistrarea si inchiderea creantelor.
Cu toatea acestea, nici daca sunt angajate mai multe persoane pentru acest lucru nu este eliminat riscul de frauda – fiindca exista posibilitatea ca acestea sa actioneze impreuna.
Istoricul fraudelor in companii, arata ca un indicator al unei potentiale fraude este refuzul angajatului de a pleca in concediu, pentru a nu risca astfel sa fie descoperit.
Ce se poate face pentru a reduce riscul unei astfel de fraude ?
- La sfarsit de an, extrasele de cont- respectiv confirmarile de sold catre clienti sa fie trimise de catre alta persoana decat angajatul care gestioneaza numerarul.
- Determinarea tuturor angajatilor sa isi ia concediu, in fiecare an.
- Contactarea directa a clientilor pentru a vedea daca au primit confirmari de sold de la companie, fiindca este posibil ca angajatul implicat in frauda sa le intercepteze.
- Verificarea periodica de catre o terta parte a modului cum au fost procesate incasarile.
- Urmarirea tendindei in evolutia crentelor neincasate – daca exista o tendinta de crestere, acesta poate fi un semn de frauda.